RLE alderssyn

Mange venner seg aldri til å bruke briller og linser og opplever dårlig syn som et hinder i hverdagen. Men vet du at det kun tar minutter å få skarpt syn og likevel droppe briller og linser – selv om du er over 40 år?

SYNSLASER. Foto: Marius Fiskum / www.mariusfiskum.noRLE-operasjon for deg som vil bli brillefri

Når man kommer i 40-års alderen mister øyets linse sin naturlige elastisitet og blir hard. Konsekvensen av dette er at man utvikler langsynthet, som innebærer nedsatt fokuseringsevne og problemer med å se klart på nært hold. RLE er en behandling for deg som er over 45 år, som har en synsfeil fra før og i tillegg har fått alderssyn.

Ved en RLE-operasjon skiftes den naturlige, stive linsen i øyet ut med en kunstig linse med flere styrker i. Den kunstige linsen vil gjøre det mulig å se godt både på avstand og på nært hold – uten briller.

 

 

En av verdens mest utførte operasjoner

SynsLasers kirurger er svært erfarne med RLE. Man benytter samme teknikk som ved grå stær-operasjon, som for øvrig er verdens mest utførte operasjonsmetode. Siden vi ved RLE skifter ut øyets naturlige linse, vil ikke personer som er behandlet med denne metoden få grå stær senere i livet. Operasjonen utføres i lokalbedøvelse og tar ca. 15 minutter på hvert øye. De fleste er klare til å gå tilbake på jobb allerede dagen etter operasjonen – brille- og linsefrie!

Kompetanse, teknologi og trygghet

Øyeklinikken SynsLaser er basert på de tre områdene kompetanse, teknologi og trygghet. Det betyr at våre pasienters sikkerhet og trygghet er det viktigste. Dette oppnår vi ved å sikre deg kirurgisk kompetanse på topp, internasjonalt nivå, den aller fremste teknologien og ledende forskere, som alltid søker etter ny kunnskap og nye og bedre behandlingsmetoder. Før du eventuelt RLE-opereres, gjennomgår du en helt uforpliktende og svært omfattende forundersøkelse, der vi tar deg gjennom markedets mest omfattende test. Hvis kirurgene konkluderer med at dine øyne ikke har de nødvendige forutsetninger for operasjon, vil vi fraråde deg operasjon.

Spørsmål og svar

1. Hva er RLE?

RLE er en behandling for alderlangsynthet (presbyopi). Alderslangsynthet er en naturlig prosess som inntrer i midten av førtiårene og skyldes at øyets naturlige linse mister sin elastisitet etter hvert som vi blir eldre. Dette gjør det vanskelig å fokusere på nært hold. Ved RLE skiftes den naturlige, stive linsen ut med en kunstig linse med flere styrker i.

2. Må jeg bruke briller etter en RLE-behandling?

90 % av alle som behandles med RLE oppnår å være uavhengig av briller på alle avstander. Noen vil allikevel måtte bruke briller i enkelte situasjoner, som for eksempel ved arbeid foran dataskjerm og lesing i svak belysning.

3. Må jeg være borte fra jobb etter RLE-behandlingen?

Nei. De aller fleste ser godt nok til å gå på jobb dagen etter behandlingen.

4. Hvor mange kontroller trenger jeg etter en RLE-behandling?

Dette vurderes individuelt. Kirurgen vil ta en liten kontroll allerede noen få timer etter behandlingen. Neste kontroll vil bli etter ca. èn måned.

5. Hva slags synsfeil kan behandles med en RLE-behandling?

RLE behandler alderslangsynthet, nærsynthet og langsynthet. RLE kan også behandle skjeve hornhinner inntil en viss grad, men det kan bli nødvendig med en supplerende laserbehandling for å korrigere resterende hornhinneskjevhet.

6. Gjør en RLE-behandling vondt?

Nei. Før behandlingen bedøves øyet med øyedråper. Etter behandlingen kan øyet kjennes litt tørt og irritert, men det er ikke vanlig å få smerter etter en RLE.

Behandlingsdagen

Det er viktig for oss at du føler deg trygg og godt ivaretatt. Dersom du lurer på noe, skal du aldri være redd for å spørre. På behandlingsdagen får du med deg kirurgens mobilnummer slik at du kan nå oss også utenom åpningstidene. I forkant av RLE-operasjonen vil du få tilsendt en innkalling med tidspunkt for når du skal møte. Du vil også få en oversikt over rutinene du skal følge før og etter operasjonen. Det er viktig at du leser godt gjennom informasjonen og kontakter oss hvis noe er uklart.

Før operasjonen

Før du kommer inn på operasjonsstua vil kirurgens assistent dryppe øynene dine med pupilleutvidende dråper. Dette gjøres for at kirurgen skal få god sikt til linsen. Kirurgen vil foreta en kort kortroll, før en sykepleier tar deg med inn på operasjonsstua.

På operasjonsstua

Det er naturlig at man føler seg litt urolig når man kommer inn på operasjonsstua. Da kan det være godt å vite at SynsLasers kirurger er blant de mest erfarne i landet og har behandlet flere tusen pasienter før deg. Behandlingen starter med at kirurgen drypper øyet med bedøvende dråper. Deretter setter han/hun på en øyelokksholder. Denne hindrer deg i å blunke under operasjonen. Operasjonen tar ca. 15 minutter per øye. Kirurgen lager to små snitt i øyet. Hele operasjonen gjøres gjennom disse snittene. Øyet fylles med en seig væske (visco), for å holde øyet utspent under behandlingen. Videre lages et hull i fremre linsekapsel, før innholdet i linsen myknes ved hjelp av ultralyd og suges ut. Linsekapselen spyles ren for cellerester, før den nye, kunstige linsen settes inn og festes. Til slutt suges visco ut av øyet, og antibiotika settes inn for å forebygge infeksjon. Kirurgen vil ta en liten kontroll ca. 2 timer etter operasjonen.

Etter behandlingen

Rutiner i etterkant av RLE-operasjonen

Du skal dryppe med øyedråper i tre uker etter operasjonen. Du vil en resept på disse øyedråpene tilsendt i forkant av operasjonen. Du kan gjenoppta dine vanlige aktiviteter og gjøremål dagen etter operasjonen, med noen få begrensninger. Den første dagen etter operasjonen bør du unngå å klø/gni deg i øynene. Den første uken etter operasjonen bør du ikke få usterilt vann i øynene. Du skal derfor ikke svømme i denne perioden. Du skal heller ikke bruke sminke den første uken etter operasjonen.

Hvordan blir dagene etter RLE-operasjonen?

Det er ikke vanlig med smerter etter operasjonen. Mange kan oppleve varierende grad av ruskfornemmelse, irritasjon eller tørt øye i noen dager. Synet stabiliseres oftest i løpet av den første måneden. Enkelte opplever at det er lesesynet som trenger mest tid før det stabiliseres. De fleste ser godt nok til å gå tilbake på jobb dagen etter operasjonen. Enkelte merker økt lysfølsomhet til å begynne med og får ekstra behov for å bruke solbriller. Til å begynne med kan man også oppleve lysfenomener, spesielt i mørke eller svak belysning. Det vanligste er å se ringer omkring lyskilder. Det kan ta noen måneder før dette går over.

Når blir neste kontrolltime?

Første kontroll blir allerede et par timer etter operasjonen. Neste kontroll blir ca. én måned etter operasjonen.

Komplikasjonsrisiko

Som ved alle andre kirurgiske inngrep, er det også en risiko for komplikasjoner ved RLE-operasjon. Under finner du en liste med komplikasjoner knyttet til RLE-operasjoner. Det er viktig å følge alle instrukser og rutiner før og etter behandlingen, da disse er viktige ledd i forebyggingen av komplikasjoner.

Mørkesynsforstyrrelser: Ringer rundt lyskilder i svak belysning. For de aller fleste vil dette gå over med tiden.

Etterstær: Skyldes at linsekapselen som den nye linsen ligger i har blitt uklar. Dette er en relativt vanlig bivirkning av grå stær-operasjon, som behandles med en supplerende laserbehandling med gode resultater. Etterstær forekommer i ca. 30 % av operasjonene.

Resterende brytningsfeil: Ca. 10 % får behov for for en supplerende laserbehandling for å korrigere resterende brytningsfeil.

Sjeldne komplikasjoner (intreffer i godt under 1 % av tilfellene):
– Infeksjon: i verste fall eldoftalmitt, som kan føre varig synstap.
– Netthinneavløsning: kan i verste fall føre til varig synstap.
– Postoperativ regnbuehinnebetennelse
– Hornhinnesvikt
– CME/Cystoid maculaødem.

Det er viktig å følge alle instruksjoner og rutiner før og etter behandlingen, da disse er viktige ledd i forebyggingen av komplikasjoner.